Home » ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ » ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ » Νηστεία Από Τα Κοινωνικά Δίκτυα Την Σαρακοστή

Νηστεία Από Τα Κοινωνικά Δίκτυα Την Σαρακοστή

Η θρησκεία μας ζητάει την Σαρακοστή όχι μόνο να νηστεύουμε, άλλα να απομακρυνθούμε από διάφορες απολαύσεις όπως το κάπνισμα, αλκοόλ, σεξ ακόμα και καφέ. Νομίζετε ότι η Εκκλησία μας ζητάει πολλά? Ξανασκεφτείτε το!

Μέλη της Ρώσικης Ορθόδοξης Εκκλησίας έχουν ζητηθεί να κόψουν και τα κοινωνικά δίκτυα την Σαρακοστή όπως το Facebook, Twitter, Pinterest, Instagram, LinkIn και κάθε είδους κοινωνικής αλληλεπίδρασης κατά την διάρκεια του 40ήμερου της νηστείας ως το Σάββατο της Ανάστασης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ρωσικής Εκκλησίας Vsevolod Chaplin, η αποκοπή δεν περιλαμβάνει μόνο την αλληλεπίδραση με διαφθαρμένες, διασκεδαστικές, χαζές και κενές πληροφορίες, άλλα και πληροφορίες που σχετίζονται με την καθημερινή τους εργασία. Επίσης αναφέρει ότι οι online κοινωνικές αλληλεπιδράσεις φράζουν το μυαλό και την ψυχή μας σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον πάτερ Vsevolod, αυτοί που απολαμβάνουν να κάνουν tweet και retweet, πρέπει να δούνε τους εαυτούς τους και τον κόσμο από διαφορετική όψη, και να αποφεύγουν να μοιράζουν αυτό που βλέπουν στο διαδίκτυο αυτήν την περίοδο.

Υποθέτω ότι αυτό αποκλείει και το μοίρασμα αποσπασμάτων από την Κενή Διαθήκη.

Η Εκκλησία δεν είναι μόνη της στο να ζητάει οι πιστοί της να αποσυνδεθούν από το Facebook, για την Σαρακοστή. Στο Πίτσμπουργκ ο Ιερέας William Curtis ζήτησε μέλη της Εκκλησιαστικής κοινότητας να απέχουν από τις online κοινωνικές δραστηριότητες κατά την διάρκεια της νηστείας. Ο Ιερέας Curtis παραδέχεται ότι αυτό που ζητάει δεν είναι εύκολο. «Θα είναι δύσκολο και για μένα διότι και εγώ ουσιαστικά ζω στο Twitter”, είπε σε συνέντευξη στο Washington Post.

Νηστεία Από Τα Κοινωνικά Δίκτυα Την ΣαρακοστήΚάποιοι όπως, διαφωνούν με την ιδέα οι πιστοί Χριστιανοί να απομακρυνθούν από τα κοινωνικά δίκτυα κατά την Σαρακοστή. Η Ελένη Lee, ανάφερε σε ένα άρθρο της στην ιστοσελίδα Patheos.com, ότι δεν έχει σχέδια να αποκοπεί από τον λογαριασμό της στο Facebook αυτές τις μέρες, επειδή  υπηρετεί ως απαραίτητο μέσο επικοινωνίας. «Έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να βρω κάποιον που πονάει, που χρειάζεται ανάγκη να προσευχηθεί, ή που χρειάζεται να ακούσει ενθαρρυντικά λόγια, μέσα από το Facebook παρά από άλλα κανάλια» γράφει η κα. Lee.

Από’ τι φαίνεται η κα Lee έχει ποιο στρατηγικό μυαλό από την Ρώσικη Εκκλησία.  Δεν θα ήταν λογικότερο να χρησιμοποιηθούν τα κοινωνικά κανάλια για να τονίσουν την υστερημένη στις μέρες μας πίστη των χριστιανών?  Ή να υπάρξει ένα μέσω συζήτησης του συστήματος πίστης? Ακόμα και να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον κατά την διάρκεια της νηστείας?

Η κα Lee πέτυχε διάνα όταν ανάφερε «το νόημα της Σαρακοστής είναι να έρθουμε ποιο κοντά στον θεό και να κατανοήσουμε Την Πρόθεση Του. Η χρήση του Facebook είναι ένα μέσω κλειδί που βλέπω το χέρι Του να λειτουργεί στον Κόσμο και στις ζωές των ανθρώπων που ξέρω. Και “Μου Αρέσει” το στοιχείο των κοινωνικών μέσων πάρα πολύ για να αποκοπώ από αυτά για 40 μέρες.»

Ακόμα και η Καθολική Εκκλησία κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, καταλαβαίνει την ουσία πίσω από τα λόγια της κα Lee, χρησιμοποιώντας πρόσφατα τον επίσημο παπικό λογαριασμό τους στο Twitter @Pontifex για να κάνουν Tweet την εκλογή του Καρδινάλιου Bergoglio ως ο επόμενος Πάπας.

Παρόλα αυτά η Ρώσικη Εκκλησία είναι διαθέσιμη να συμβιβαστεί κατά κάποιο τρόπο με την ιδέα των κοινωνικών δικτύων. «Αφιερώνοντας μερικές ώρες ή δεκαπέντε λεπτά κατά την διάρκεια της Σαρακοστής όχι για να διαβάζετε βρισιές στα κοινωνικά μέσα, άλλα για σοβαρά κείμενα, σοβαρή τέχνη, προσευχές και ουσιώδης συζητήσεις με τους κοντινούς σας, αυτό είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την ζωή σας», πρόσθεσε ο Πάτερ Chaplin.

Αν είσαστε από τους πιστούς που έχετε την ανάγκη για πνευματική αναζωογόνηση κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, ίσως τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας καλός τρόπος για χριστιανική αλληλεπίδραση με τους φίλους σας και τους κοντινούς σας ανθρώπους.

Τι νομίζετε είσαστε διαθέσιμοι να παρατήσετε τους λογαριασμούς σας στα κοινωνικά δίκτυα κατά την διάρκεια της Σαρακοστής?

Καλή Σαρακοστή σε όλλους!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>